Bea van der Heijden | Mei 2018 |

Volledige naamBea van der Heijden
BeroepBeeldend kunstenaar
Websitewww.beavanderheijden.nl

Beeldend kunstenaar Bea van der Heijden (1963) studeerde aan de Academie van Beeldende Vorming in Tilburg waar ze werd opgeleid als beeldend kunstenaar en docent Tekenen. Daarna vervolgde zij haar opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag met Grafisch ontwerpen. Na een aantal jaren als grafisch ontwerper en illustrator maakte ze in 2004 de overstap naar autonoom beeldend werk. Sinds 2006 exposeert ze regelmatig en werkt aan diverse projecten.

In mijn werk komen dromen, fantasie en werkelijkheid bij elkaar, net als in de mythen, sagen en poëzie, waarin ik mijn inspiratie vind. Herkenbare thema’s als identiteit, relaties, emoties, en leven en dood zijn aanleiding. Ik verbeeld deze thema’s in mijn hout- linosneden en inkttekeningen en geef ze vorm met figuratieve elementen. Hoewel de werkelijkheid wordt geabstraheerd, blijven beeldelementen herkenbaar. Mijn werk is vooral suggestief en associatief. Het zijn vaak sfeerbeelden met een intense emotionele en poëtische lading.

Narcissus
In de serie Narcissus dient het portret als uitgangspunt. Karakteristieke kenmerken zijn gebruikt om gemoedstoestanden te verbeelden, niet om de werkelijkheid te imiteren. Het is alsof de geportretteerden naar zichzelf kijken als in een spiegel, met een onderzoekende blik, of in gedachten verzonken worden gereflecteerd. Door middel van de gelaagdheid van stof en papier wordt de afstand tot de toeschouwer vergroot en de intimiteit versterkt.

Horen, zien en zwijgen

Deze serie bestaat uit grafiek, geïnspireerd op de uitdrukking ‘horen, zien en zwijgen’. Oorspronkelijk uit de leer van Confucius en later ook uit het Japans boeddhisme, vaak verbeeld dmv de drie aapjes met hun handen voor de oren, ogen en mond. Hoort, ziet en spreekt geen kwaad luidt de oorspronkelijke betekenis, wij kennen er vooral de betekenis ‘wel waarnemen, maar er verder niets van zeggen’ aan toe. In mijn werk heb ik gebruik gemaakt van kinderkopjes om de inhoud te verbeelden. Met behulp van grafische technieken, gedrukt op stof en papier in diverse lagen, krijgt ieder kopje een eigen uitdrukking.

Geselecteerd werk