Bernard Dov Wisser | Dec 2018 – Jan 2019 |

Volledige naamBernard Dov Wisser (1936 – 2017)
BeroepBeeldend kunstenaar

Wisser wist al bijna zijn hele leven bekende mensen om zich heen te verzamelen. Het begon een beetje toen hij kunstenaar werd. Hij keerde in 1968 zijn beroep als klinisch psycholoog en psychotherapeut de rug toe en verhuisde naar New York, waar hij begon te schilderen en al snel één van de vroege SoHo kunstenaars werd. Zijn werk hing in verschillende SoHo galeries, zijn benedenbuurman was Nam June Paik en in de lokale kunstenaarscafés ging hij om met grootheden als John Chamberlin, Larry Rivers, Dennis Oppenheim, Robert Rauschenberg, Kenneth Snelson,  Chuck Close, Andy Warhol and his Factory People, Mary Travers van Peter Paul and Mary, en Emmy Lou Harris (“een zeer goede vriendin”) Wisser: “Om in die tijd in SoHo te zijn was zoiets als in Parijs zijn in de tijd van de impressionisten.”

Na verloop van tijd verhuisde Wisser naar Taos, New Mexico, waar hij samen met Georgia O’Keefe en Paul Jenkins exposeerde in de internationaal befaamde Elaine Horwitz Gallery. Ook exposeerde hij in de Maggie Kress Gallery in Taos. Daarnaast gaf hij les aan de Taos Artist Association school, alwaar hij The Best Young Artist Award in een ballotage in de wacht sleepte. Overigens werd de jury gevormd door Robert De Niro Sr, die behalve zijn briljante zoon ook geweldige kunst op de wereld heeft gezet. Ook in Taos werd Wisser buddies met Dennis Hopper. “Twee keer per week ontbeten wij samen. Dennis kwam graag naar mijn atelier om kijken terwijl ik schilderde, tequila en bier achterover te slaan en stoned te worden. Hij hield enorm van mijn werk en begon het te verzamelen.”

Wisser werd uit Taos weggelokt door het aanbod om les te gaan geven aan de Buddhist University Naropa Institute in Boulder, Colorado, en terwijl hij wachtte om aan de slag te gaan, exposeerde hij bij de Sebastian Moore Gallery in Denver. Hij verkocht ook vijf schilderijen aan Midland Banks, die het werk gebruikte als basis voor de nog te ontwerpen lobby van een nieuw kantoor. “Het is niet te geloven, maar ik heb de installatie nooit gezien omdat ik alweer was vertrokken voordat het werd opgeleverd.”

In Boulder raakte Wisser bevriend met Allen Ginsberg, die destijds doceerde aan Naropa University. “We gingen altijd blowen, om vervolgens lekker samen een potje te janken. Niemand anders heeft dat effect ooit op mij gehad; ik zou niet weten waarom Allen wel, maar het gebeurde meestal wanneer we herinneringen uitwisselden over onze Joodse families. Terwijl ik wachtte op mijn nieuwe baan aan Naropa University – die overigens niet doorging – had ik ook nog een tentoonstelling bij de Midland Bank die werd gerecenseerd door de wereld beroemde en helaas onlangs overleden schrijver Jose Arguelles. De schrijver, kunstenaar en docent die later de geestelijk vader zou worden van Earth Day, schreef: “Wisser, een New Yorkse kunstenaar, spreidde zijn vleugels, liet New York achter zich en is geland in Boulder. Zijn betrokkenheid bij de New York kunst scene spreekt ondubbelzinnig uit zijn werk, maar hij brengt de New Yorkse school tot dimensies die deze invloed ver overstijgen. Zijn werk is kosmisch en psychedelisch in de ware betekenis van die woorden en niet in populair-sensationele zin.”

(Bron: Interview Eric Beets   september 2015)

Geselecteerd werk