Bram Bus | Sep 2019 |

Volledige naamBram Bus
BeroepBeeldend kunstenaar en curator Koel310|Expo
Websitewww.brambus.info

Deze monografische tentoonstelling over de kunstenaar Bram Bus toont een serie waarin kleuren het voor het zeggen hebben. Wat u ziet is de eerste serie in het oeuvre van Bram Bus. Terugkijkend naar zijn vorige werk zult u zien dat Bus vaak vormen creëerde die later een bepaalde kleur verlangen, maar deze manier van werken is in het nieuwe werk omgekeerd. Bus heeft de kleuren laten spreken en hieruit zijn vormen en paren ontstaan die gegroeid zijn tot kunstwerken.

Deze serie sluit mooi aan op het oeuvre van Bus en zijn eerdere inspiraties en invloeden zijn nog steeds relevant voor het nieuwste werk. De serie in deze tentoonstelling ontstond tijdens de tentoonstelling Cave of Forgotten Dreams in Koel310|Expo. Het eerste werk in de serie is hier ontstaan.
In de catalogus zijn de afbeeldingen van de kunstwerken abstract in een ruimte geplaatst. Dit is gedaan omdat de ruimte zelf een belangrijke stem heeft. De ruimte mag iets niet bepalen, maar er moet wel naar geluisterd worden. De tentoonstelling toont kunstwerken van Bram Bus, maar ook heeft Bus de werken zelf in de ruimte gehangen. Zo is de ruimte zelf een soort kunstinstallatie te noemen. Bekijk de werken individueel, maar kijk ook naar het geheel.

Inspiratie voor zijn serie haalde Bus onder andere uit de muziek van Simeon ten Holt en uit de kunstwerken van Rudi van de Wint. Ten Holt heeft grote muziekstukken gecomponeerd waaronder: Canto Ostinato. Er kan gesteld worden dat de muziek van ten Holt gezorgd heeft voor de abstractie in Bus’ kunstwerken. Dit komt omdat de muziek iets universeels heeft. Het is niet gebonden aan een plaats of vorm, maar klopt in bijna iedere omgeving. Bus luisterde dan ook veel naar deze muziekstukken tijdens het creëren van de serie. Ook Rudi van de Wint is van groot belang geweest. Dit is omdat Bus en van de Wint elkaar leerden kennen door hun kunst. Er ontstonden discussies tussen de twee kunstenaars over beeld en schilderijen. Wanneer is iemand een beeldhouwer en wanneer is iemand een schilder? Deze vraagstukken over het creëren van een beeld hebben gezorgd dat de serie van Bus nu niet met één woord te beschrijven is. Bus is niet alleen een beeldhouwer of een schilder. Grenzen tussen kunstdisciplines zijn niet zo statisch als ze lijken.

Stel u open voor de kunst en geniet van de tentoonstelling!

Geselecteerd werk