Dirk Bakker | Januari 2018 |

Volledige naamDirk Bakker
BeroepBeeldend kunstenaar

Dirk Bakker (Alkmaar, 1947) heeft gestudeerd aan de Vrije Academie te Den Haag en aan de Ateliers 63 te Haarlem. Aan de Ateliers 63 heeft hij les gehad van Ko Westerik. Dirk Bakker woont en werkt in Alkmaar.

‘De symboolwaarde van figuren als Pinoccio wordt direct door iedereen herkend. Dat vereenvoudigt het communiceren en maakt mijn werkproces spannender. Omdat ik schilder met het gevoel dat het eigenlijk niet mag’ :Dirk Bakker.

Dirk Bakker schildert fascinerende figuren die het midden houden tussen mensen en poppen, vaak bekende stripfiguren die midden in het vlak zijn geplaatst (soms eenzaam zwevend). Door de heldere en duidelijke kleuren lijken de werken van Bakker op het eerste gezicht op voorstellingen voor kinderen. Bij nadere beschouwing hebben ze een dubbele betekenis en wordt de beschouwer in verwarring gebracht.

In zijn academietijd en in de periode daarna maakte Dirk Bakker voornamelijk tekeningen en grafiek in zwart-wit. In de jaren tachtig is hij met kleur en olieverf gaan werken. Zijn techniek is veranderd, zijn onderwerpen niet. Dirk Bakker zet op een tekenachtige manier graag heftige, complementaire kleuren tegen elkaar. In de benadering van de achtergrond toont hij zich een genuanceerd schilder. Meestal staan de hoofdpersonen alleen op het doek. Attributen rond hem of haar duiden op een situatie.

Werk van Dirk Bakker is aangekocht door diverse verzamelaars en musea (o.a. Stedelijk Museum Alkmaar, Bonnefantenmuseum Maastricht, Museum Het Kruithof ‘s-Hertogenbosch).

Geselecteerd werk