Esther Bruggink || november 2016 ||

Volledige naamEsther Bruggink
Beroepkunstenaar
Websitewww.estherbruggink.nl

 

In 1996 studeerde ik af in de richtingen sculptuur en monumentaal, aan academie st. Joost te Breda. Daarna volgde ik een jaar lang onder andere klassieke boetseerlessen aan de Academie van Schone Kunsten te Antwerpen. Vervolgens voltooide ik in 1999 de postacademische opleiding van de Rietveldacademie: het Sandberg Instituut. Daar experimenteerde ik onder andere met video.

De beeldhouwkunst is altijd de basis gebleven van mijn werk.
Mijn werk bestaat onder andere uit sculpturen en geborduurde tekeningen.

Het materiaal waarmee ik werk is een experimentele zoektocht. Ik maak lichte, ongrijpbare beelden. Mijn transparante figuren begeven zich op het spanningsveld tussen twee werelden, in een sluimertoestand, ergens tussen slapen en waken, kwetsbaar in hun verlangens en beperkingen.

Mijn werk is arbeidsintensief, bestaat vaak uit fragiele, lichte materialen en straalt mede daardoor kwetsbaarheid uit. Lang geleden projecteerde ik een film op het schuim van afwaswater, het ongrijpbare, bijna immateriële van dat werk speelt sindsdien sindsdien een rol in mijn beelden. Ik werk veel met polyesterfilm, een witte transparante kunststof zo dun als papier. Uitgekipte delen polyesterfilm naai ik met een chirurgennaaldje aan elkaar tot driedimensionale beelden. Ook borduur ik. Soms met menselijk haar als materiaal. Soms met borduurzijde op tule, het lijken zwevende tekeningen in de ruimte. Bijna verdwijnen ze. Ze tasten grenzen af.

Met deze technieken tracht ik mijn figuren iets onstoffelijks te geven, iets wat een spanning oplevert met het aardse en het zware. Mijn lichte en transparante beelden zijn in contrast met de aardse beeldhouwkunst in het algemeen.

Inhoudelijk vormen mijn persoonlijke belevingswereld naast sprookjes en mythes vaak het uitgangspunt. Ik ben geïnteresseerd in de psychologische betekenis er van en houd van hun beeldende kwaliteiten.

Daar waar deze universele en oeroude verhalen mijn persoonlijke leven raken transformeren persoonlijke worstelingen in beeld en troost.

 

Geselecteerd werk