Gerda Kruimer || november 2016 ||

Volledige naamGerda Kruimer
BeroepKunstenaar
Websitewww.gerdakruimer.nl

Na mijn solo-tentoonstelling ‘Betekenen’ in expo-koel310 in februari 2016 heeft de organisatie van Expo-Koel310 mij gevraagd om daar een vervolg op te maken. Het resultaat is de groepstentoonstelling Cave of Forgotten Dreams.

De titel voor deze tentoonstelling is ontleend aan de gelijknamige film van Werner Herzog. Deze film gaat over grotschilderingen van circa 32.000 jaar oud in de grot Chauvet Pont d’Arc in Frankrijk.
Wij weten niet waarom de makers van deze prehistorische schilderingen dit 32.000 jaar geleden deden en welke boodschap en symboliek schuil gaan in de tekeningen. Zichtbaar zijn de hoogwaardige kwaliteit en het plezier waarmee deze kunstwerken zijn gemaakt.

De kunstenaars hebben twee gegevens gekregen om mee te werken: de film en het materiaal houtskool.

Voor mijn solo-tentoonstelling ‘Betekenen’ in expo-koel310 in februari dit jaar heeft beeldend kunstenaar Frans Horbach het openingswoord geschreven:

Vandaag was ik in gezelschap van kunstenares Gerda Kruimer in Alkmaar om haar expositie “Betekenen” te zien. Gerda verbindt het zichtbare met het onzichtbare, beeld met verbeelding. In haar werk lijkt de matrix van lijnen uit het niets te voorschijn te komen, zich te herhalen en dan weer te verdwijnen – wat we zien lijkt een tijdsopname, een moment, een toeval of mogelijkheid van waarneming. Buiten beeld, maar aansluitend, strekt zich een oneindig universum uit, en de vraag is niet zo zeer wat je ziet, maar dat je ziet. Geen onderwerp, geen betekenis, herkenning of metafoor – niets van dit alles om enige houvast te bieden, en dan toch die mysterieuze fascinatie, dat onweerstaanbaar gevoel van verbondenheid dat zich weerspiegelt in een innerlijke omkering die de waarneming zelf in focus brengt.

Ik kijk met bewondering, ik zie haar kunstenaarschap, het creatief proces dat geest, hand en potlood stuurt, de stille concentratie, een subtiel structurerend lijnenspel die binnen onzichtbare contouren de ruimte niet suggereert maar manifesteert.

Meer informatie over mijn werk is onder andere te vinden via www.gerdakruimer.nl & www.facebook.com/gerdakruimer.art.

De tentoonstelling Cave of Forgotten Dreams loopt van 27 november 2016 t/m 1 januari 2017.

Deelnemende beeldend kunstenaars:
Aal Gunther, Alexandra Engelfriet, Anna Rudolf, Annechien Verhey, Bernadette Beunk, Bram Bus, Eric Beets, Esther Bruggink, Frans van Tartwijk, Gerda Kruimer (curator), Gerda Schimmel, Gijs van Noort, Guda Koster, Graphic Surgery, Jasper van der Graaf, Jolanda Schouten, Lies de Wolf, Manja van der Storm, Marian Bijlenga, Marli Turion, Peter Geerts, Pieter W. Postma, Pleunie Franke, René van den Bos, René Eicke, Simon Oud, Theresa Ferket
Deelnemende muzikanten:
Jan Gerritsen, Footprints en WoodKees

Geselecteerd werk