Gerda Schimmel || november 2016 ||

Volledige naamGerda Schimmel
Beroepkunstenaar
Websitewww.gerdaschimmel.nl

Gerda Schimmel (Heiloo 1953) woont en werkt in Schoorl. Was docent Textiele Vormen, Theater vormgever en is autonoom kunstenaar.

Als textiel kunstenaar maak ik hoofdzakelijk ruimtelijk werk. Het boeit mij om van een slappe lap- of reep stof een zelfstandige ruimtelijke vorm te maken.

In mijn werk ‘Layers’ (2016) gebruikte ik delen van vormen. Stoken linnen stof zijn geregen met tapijtgaren en hangen aan de eigen draden. Ze staan symbool voor de ‘vergeten dromen’ die in mijn ‘Cave’ aanwezig zijn. Mijn ‘Cave of Forgotten Dreams’ heeft een gevoelsmatig samengestelde inhoud. De Forgotten Dreams gaan over het hart, het samenzijn, de tijd en de vrijheid. Allemaal ingrediënten voor het individu maar ook voor het collectieve van de mensen en dieren. Uiteindelijk willen we allemaal gelukkig zijn en in vrede leven; soms weten we niet zo goed meer hoe dat te bewerkstelligen.

In het werk zijn een aantal lagen in organza aangebracht waardoor niet alle onderdelen zich meteen prijs geven. Bij bepaalde lichtval zijn de losse onderdelen goed te zien, op andere momenten bijna niet. Het hangt er ook vanaf van welke zijde je de ‘Cave’ benaderd. De afzonderlijke onderdelen laten zich op de bodem van het werk zien in houtskool afdrukken, dit is slechts een afspiegeling van wat er zich in de ‘Cave’ bevindt.

 

Geselecteerd werk