Joop Stoop| Sep-Okt 2020|

Volledige naamJoop Stoop
BeroepBeeldend Kunstenaar

Joop Stoop

Joop is een vrije man die veel over de wereld is gereisd voor verschillende kunstopleidingen. Verder is hij is erg geïnteresseerd in spiritualiteit en het boeddhisme. Middels de beeldende kunst deelt hij zijn standpunten op gebied van seksualiteit en discussies die op de wereld gaande zijn. De positieve ‘mindset’, genieten en geluk zorgt ervoor dat Joop gemotiveerd blijft om kunststukken te blijven maken. Ook speelt hij graag met woorden, wat terug te zien is in zijn werk.
Wereldvisie

Joop houdt zich bezig met mondiale discussies op het gebied van seksualiteit. Met zijn kunst wil hij de preutse houding tegenover seks en erotiek weghalen en het gesprek terug op tafel brengen, wat Joop als een noodzaak ziet in deze preutse tijd. Hij wil laten zien dat seks iets enorm moois is waar we ons absoluut niet voor hoeven te schamen.

Kunst

Joop is iemand die de wereld van vandaag terug laat komen in zijn kunst. In zijn tentoonstelling maakt hij met behulp van kunst een ‘statement’ over verschillende seksuele onderwerpen en zijn mening over deze onderwerpen.

Met tantraseks wordt er gefocust op de ervaring en niet op het eindpunt. Deze vorm van seksuele intimiteit laat mensen meer verdiepen in hunzelf, waardoor het bijzondere in de mens te ontdekken is. Joop laat dit terugkomen met zijn kleine kunstwerken in de galerij in de expo hal van Koel 310. Doordat hij deze kleine en grote kunstwerken steeds wisselt, blijven mensen geïnteresseerd in zijn werk.

Netwerk

Tijdens de tentoonstelling zal ook een doek te zien zijn wat Joop samen met Peter Klashorst heeft gemaakt in Gambia. Bram Bus, Dalai Lama, Stan Rodgers, Geshe Ngawang enTeun Kuilboer

Cultuur/biografie

Joop Stoop startte in 1976 stichting Hagal, wat zich bezig hielt met natuurvoeding, recycling, kleding en een vegetarisch restaurant. In deze stichting gaf Stoop zelf kooklessen en maakte daar zelf tentoonstellingen. Later kraakte Stoop het oude kantoor van het Haarlemse Dagblad, waar 1 van de eerste Nederlandse kunstenaars zich ontwikkelden met oefenruimtes, tentoonstellingsruimtes en ateliers. Later werd De Papierhal daarbij gekraakt door de moeder van Teun Kuilboer. Hieruit ontstond Hal 5, wat later De Nieuwe Vide genoemd werd.

Peter Klashorst kwam in 1978 bij het initiatief van Stoop en nam zijn idee mee naar Amsterdam in het Rietveld, waar mensen zelf tentoonstellingen konden gaan geven. Klashorst en Stoop waren de eerste culturele ondernemers die meestal zonder subsidie te werk gingen. Ook is Stoop RC De Ruimte gestart in IJmuiden, waar hij diversiteit toepaste en waar nu een kunstatelier te bewonderen is.

Hiernaast heeft Stoop een Boeddhistisch centrum geopend in Nieuw-Zeeland en heeft hij verschillende gesprekken met de regering gehad om de wetgeving aan te passen. Volgens Stoop waren de toelatingseisen voor immigranten erg discriminerend en moest dat veranderd worden. Hij heeft verschillende gesprekken gevoerd met Stan Rodgers (Toemalig Minister van Arbeid en Staatsdiensten in Nieuw-Zeeland), wat ervoor gezorgd heeft dat de wetgeving en toelatingseisen voor immigranten werden aangepast. Dit heeft ervoor gezorgd dat 4 Tibetaanse monniken toch naar het Boeddhistisch centrum konden komen.

Verder heeft Stoop, samen met Geshe Ngawang (Hoofd van het Tibetaanse Boeddhisme), het Tibetaanse Boeddhisme in het westen geïntroduceerd. Ze hebben verschillende Tibetaanse teksten rechtstreeks vertaald, waaronder de Lamrim* (de weg van Bodhi Sattva*).

Opleidingen

Joop heeft naar verschillende kunstopleidingen in binnen- en buitenland, maar ook zijn Boeddhisme studie opgepakt in Nieuw-Zeeland. Met deze opleidingen heeft hij veel geleerd over hoe je als kunstenaar het menselijk lichaam als inspiratie voor kunst kunt gebruiken. Hiernaast is Joop erg geïnteresseerd in spiritualiteit en het boeddhisme.

Joop en Koel 310

Joop is aangetrokken tot Koel 310, omdat deze plek een broedplaats is voor de beginnende ondernemer en hij zichzelf daarin herkend. De ontspannen sfeer en de mogelijkheden die de locatie biedt, geeft Joop veel mogelijkheden om zijn kunst op een creatieve plek ten toon te stellen en andere mensen te inspireren. Daarom organiseert Koel 310 een solotentoonstelling van kunst van Joop op zondag 20 september vanaf 15:00 uur.

Bekend van

WC-Toren in IJmuiden (8 wc potten op een kerk)

Joop vond dat IJmuiden lag te slapen vond het een ingekrompen stad worden. Hij wilde de bevolking graag wakker maken. Dit wilde hij doen door een statement met zijn kunst te maken. Joop kocht een oude kerk en verving de waterspuwer met wc potten. De gemeente kon hier niks aan doen, omdat de kerk moest blijven bestaan.

Geselecteerd werk