Margje Kuyper ||Januari 2017||

Volledige naamMargje Kuyper
BeroepKunstenaar
Websitehttp://www.margjekuyper.nl/

Margje Kuyper schildert landschappen. Zij zet haar schilderijen op in verschillende lagen verf die alle doorschemeren in het uiteindelijke resultaat. De doeken krijgen hierdoor een getekende huid. Met grote trefzekere streken zet zij het voor haar liggende landschap neer en schept zo, in harmonieuze kleuren waar de onderliggende lagen nog extra tinten aan toevoegen, een nieuw landschap. Soms bijna abstract, maar de oervormen van het land blijven herkenbaar. Ze werkt het liefst buiten. In een interview zei ze:

Ik houd van de polder hier in Bergen, vooral om de intimiteit van de duinen in de verte en het bos in je rug. Dat vind ik zo mooi, zo volmaakt. Ik loop iedere dag even naar de polder want als je het licht wilt zien moet je veel naar de lucht kijken.
Als ik ga werken, sleep ik alles mee naar buiten. Ik rijd vaak met de auto naar een plek die me bevalt, want met grote doeken kan ik niet meer op de fiets. Eerst ga ik kijken, ik denk dat schilderen vooral kijken is, eeuwig kijken, dan begin ik. Het lekkere van buiten schilderen is: het onderwerp ligt er en is heel geduldig.
Ik werk buiten meestal met acryl. Ik ben een echte mengster, gebruik veel soorten geel. Maar het hangt natuurlijk ook van het seizoen af. In de herfst gaat het oranjerode penseel het doek op en op stille dagen aan het water houd ik weer erg van dat blauwgrijze. Er is dan bijna geen verschil tussen lucht en water.”

De meeste werken van Margje Kuyper zijn op het Noord-Hollandse landschap geïnspireerd, maar ze is ook regelmatig met haar ezel aan de Waal te vinden, in het Limburgse heuvelland, aan een Fries meer of in het buitenland. Thuis in haar atelier maakt ze haar doeken af.

Geselecteerd werk