Ruben Pest | Maart 2018 |

Volledige naamRuben Pest
BeroepBeeldend kunstenaar en filmaker
Websitewww.rubenpest.nl

Zijn Werk:

Als filmmaker en videokunstenaar vertelt Ruben verhalen met beeld en geluid. Hij experimenteert graag met verschillende vormen om een verhaal te vertellen. Ieder verhaal of thema vraagt om zijn eigen vorm. Dat kan een bewegend schilderij zijn, een korte film, een podcast en in dit geval een holografische projectie. Ruben studeerde in 2008 af aan de academie voor Kunst en Vormgeving Sint Joost in Breda in de richting audiovisuele vormgeving.


Het Geweten:

Voor ‘Het geweten’ maakte Ruben een holografische projectie van een geweten in een wit metalen doos. Het danst, het praat met je soms vervaagt het ineens maar al snel staat het weer voor je en kijkt het geweten je recht in de ogen.

Het Geweten

 Wat is dat eigenlijk “het geweten”? Volgens Dikke van Dale is het innerlijk besef van goed en kwaad, volgens Wikipedia wordt tijdens de opvoeding het geweten ontwikkeld omdat de ervaring leert dat menselijke neigingen erdoor in toom gehouden kunnen worden. De encyclopedie omschrijft het geweten als het geestelijk vermogen tot moreel oordelen.

Het geweten; de scheidsrechter tussen intuïtie en verstand en tussen het (al dan niet aangeleerde) besef van goed en kwaad. Het geweten kan zich op verschillende manieren laten zien, als demonen die zich op ongewenste manieren aan je openbaren als je je ergens schuldig over voelt of voor schaamt, maar ook als een zoet stemmetje wat je af en toe goede raad influistert op trots op jezelf laat zijn.

Vier kunstenaars zijn op hun geheel eigen wijze aan de slag gegaan met het thema het geweten. Dit heeft vier zeer verschillende en spannende interpretaties van het thema opgeleverd. Het te exposeren werk is multimediaal, varieert van realistisch tot abstract en van fotografie en film tot installaties. Kortom, er is veel te zien van 25 maart tot en met 22 april 2018 te zien bij Expo van Koel310!

 

De deelnemende kunstenaars van NoMo zijn:

 

Ruben Pest                             www.rubenpest.nl

Linda Grool                            www.lindagroolfotografie.nl

Sabine Heetebrij                    www.sabineheetebrijfotografie.nl

Jeroen Luijt                            www.jeroenluijt.nlDe opening van de expositie wordt verzorgd door heeft Frans Schalkwijk op zondag 25 maart om 15:00. Frans is psychotherapeut, analyticus en is een expert op het gebied van het geweten. Hij zal iets zeggen over het geweten algemeen en zal iets zeggen over ons werk.

Frans is ook een belangrijke hoofdpersoon in de podcast ‘Het maakbare geweten’ van de VPRO die Ruben Pest o.a. heeft gemaakt.

Frans Schalkwijk:    http://fransschalkwijk.nl

 

Geselecteerd werk