Wavicle |NOV 2020|

Volledige naamSonja Doevendans en Albine van Donkelaar
BeroepBeeldende Kunstenaressen
Expositieperiode01-11-2020 - 22-11-2020

Wave particle – Wavicle

De kleinste deeltjes, bijvoorbeeld fotonen, gedragen zich zowel als golf (vloeibaar) en als deeltje. Pas als we registreren hoe de fotonen zich gedragen, dwingen we het om zich als deeltje te gedragen. De deeltjes worden daarom ‘wave particle’ en in het kort ‘wavicle’ genoemd. Wat wij doen heeft effect op de staat van vloeibaarheid.

 

Sonja Doevendans

In Sonja’s recente werk zitten we (alles en iedereen) gevangen in de tsunami van kleur. Alles is tegelijkertijd aanwezig op het doek. Mensenvormen, beweging, muziek, rechten, stadse vormen en vloeibaarheid. De vloeibaarheid is wat ons met elkaar verbindt. Van de vloeibaarheid van ons eigen lichaam tot de kern van de aarde naar het heelal. Het heelal dijt constant verder uit en wordt verbonden door ‘dark matter’, waar we nog weinig van weten. ‘Dark matter’ is wat ons verbindt en is wat de kleinste deeltjes met elkaar verbindt.

 

Verbonden

We zijn allemaal verbonden, vooral nu we elkaar niet makkelijk fysiek kunnen ontmoeten. Dat wordt beter voelbaar en zichtbaar in deze COVID-19 wereld. Sonja en Albine zijn met elkaar verbonden geraakt, door de Gerrit Rietveld academie. Daar zijn ze bevriend geraakt en komen nog regelmatig samen om werkbesprekingen te houden.

 

Albine van Donkelaar

Albine is geboren in Aardenburg en woont momenteel in Amsterdam, waar ze ook haar werk uitvoert. In haar kunstwerken staan ruimte, het platte vlak, verhoudingen en evenwicht centraal. Ze speelt meetkunde met een punt, lijn, cirkel, vierkant, rechthoek en driehoek. Ook maakt ze met haar kunstwerken veel gebruik van het licht en de schaduw. Verder houdt Albine erg van lopen op blote voeten door het zand en met de haren in de wind. Deze ervaringen van het lijf, van massa en golven vinden we terug in haar

werk.   doen – voelen – gedachten – golven in materie

Geselecteerd werk